Goud versus de aandelenmarkt - wat levert het grootste rendement op?

Meer en meer mensen kijken nu weer naar goud, omdat de aandelenmarkt tekenen vertoont van haperen na de recente rally van maart tot augustus 2009. De vraag is, zal goud zijn opwaartse trend hervatten als de aandelen weer dalen, of zal het zich aansluiten bij andere grondstoffen in het verliezen van zijn waarde in de recessie?

Traditioneel is de aandelenmarkt het beste middel voor kapitaalgroei geweest. Tot het najaar van 2008 waren de aandelen gemiddeld sneller in waarde gegroeid dan iets anders. Het falen van de banksector in Europa en de Verenigde Staten en de daaropvolgende reddingsoperaties van de overheid leidden tot een crash van de aandelenkoersen, wat op zijn beurt een stijging van de goudprijs tot bijna $ 1.000 per ounce veroorzaakte.

De daaropvolgende beursrally, beginnend in maart 2009, leidde tot de prijs van goudkraam en daalde vervolgens naar $ 900. Hieruit blijkt dat goud het meestal goed doet als de aandelen onder druk staan ​​en niet zo goed als de aandelenkoersen stijgen.

Aan de andere kant is goud een grondstof zoals elke andere grondstof, en grondstofprijzen hebben, net als de meeste andere prijzen, de neiging om depressief te blijven sinds het begin van de recessie. We moeten dus overwegen of goud in de huidige situatie kan worden onderscheiden van andere grondstoffen.

Het voor de hand liggende verschil tussen goud en andere grondstoffen is dat goud niet alleen een grondstof is - het is ook een waargenomen waardeopslag. Andere edelmetalen zoals zilver en platina worden ook gebruikt als beleggingsvehikels, maar goud is het meest populair, waartegen valuta's worden gemeten.

Valuta's zijn in bijna elk land de afgelopen honderd jaar gestaag gedaald. Inflatie is misschien niet het beest dat het was in de jaren zeventig, maar het is er nog steeds, en dat is altijd zo geweest sinds de moderne bank- en financiële sector evolueerde. Nu hebben we een situatie waarin zowel de Amerikaanse als de Britse regering miljarden hebben geleend om de banken te redden en zich bezighouden met "kwantitatieve versoepeling", d.w.z. geldcreatie, om te proberen hun weg uit de recessie te besteden.

Wat gaat dit doen met de prijs van goud? Goud is schaars, wat een van de redenen is dat het als waardevol wordt beschouwd. Bijna al het goud dat momenteel wordt gedolven, gaat naar industrieel gebruik en persoonlijke versieringen. Er wordt heel weinig toegevoegd aan de schatkist van nationale schatkisten.

De goudprijs moet daarom stijgen van het huidige niveau. De meeste andere dingen zullen ook in de komende maanden en jaren in prijs stijgen als het verhoogde geld, zonder verhoging van de productie om het te rechtvaardigen, in omloop komt. Met alle aandelenhandelgrafieken die gedaalde prijzen en herboren inflatie laten zien, zal goud, de traditionele toevlucht van kapitaal in tijden van onzekerheid, waarschijnlijk de komende jaren ten minste in waarde verdubbelen.

Samengevat zal goud vrijwel zeker beter presteren dan de indices van de wereldwijde aandelenmarkten op de korte tot middellange termijn.

0 comments:

Post a Comment

 

Contact Form

Name

Email *

Message *

Featured Post

Moet je investeren in zilveren dollar munten?

Ik geloof dat investeren in Silver Dollar Coins op dit moment een geweldig idee is, omdat er geen afname lijkt te zijn van het nationale te...